Systemendring

Tiden vi lever i er kjennetegnet av store, komplekse og sammensatte utfordringer. Globalt snakker vi om polykrisen, det vil si at klima, naturtap, autoritær fremvekst og geopolitisk usikkerhet med mere, utgjør sammenvevde kriser på en måte som vi ikke har sett i historien tidligere. 

Selv om vi i Norge er i en privilegert posisjon, er vi berørte og en del av av de store globale krisene. Samtidig har vi våre egne utfordringer som eldrebølge, ungt utenforskap, beredskap, energi, boligmarked, overforbruk og økte forskjeller.

Nedenfra jobber med utgangspunkt i at disse utfordringene, globalt, nasjonalt eller lokalt, ikke lenger kan løses ved justeringer eller enkeltstående tiltak for å bøte på symptomene etter hvert som vi møter dem. Men at det krever at vi endrer systemene som ligger til grunn for  utfordringene.  

Det betyr at både offentlig, privat og ideell sektor; kommuner, næringsliv og sivilsamfunn, står ovenfor store omstillinger i årene vi har fremfor oss

Nedenfra er her for å samarbeide med og hjelpe dere som står foran eller midt i utfordringer som krever endring på systemnivå. Vi har innsikt og verktøy som kan hjelpe dere med å forstå utfordringene fra ulike perspektiv, definere ønskede fremtidsbilder og utforske strategier, samarbeid og tiltak. 

Støtte for systemendring

Arbeid med systemendring er komplekst og med usikkert resultat,  man opplever derfor en betydelig grad av usikkerhet underveis. Du kan oppleve at både du selv som leder og medarbeidere begynner å tvile på om dere er på riktig vei og om dere vil oppnå de ønskede resultatene. Dette en naturlig del av prosessen.

I krevende prosesser som dette er det ofte nyttig å ha en partner eller rådgiver som kan bidra med et blikk utenfra og som har nyttige verktøy for ulike faser og situasjoner.

Nedenfra jobber gjerne i ulike former for partnerskap der man deler mål. Denne type partnerskap kan ta mange ulike former og ha ulike modeller for organisering og finansiering. Nedenfra  bidrar på et strategisk og analytisk nivå med kompetanse innenfor systemforståelse og systemendring.

Det å lede prosesser for systemendring er krevende, enten man leder alene eller som et team. Dersom det ikke er krevende, er det sannsynligvis ikke systemendring.

Nedenfra kan bidra som rådgiver og støttespiller for deg som leder prosesser for systemendring og teamet ditt. Dette innebærer å følge prosessen, være tilgjengelig, ha faste møtepunkter med deg og teamet ditt, bringe inn verktøy og fasilitere prosessøkter ved behov.
Veving er en tilnærming til samfunnsinnovasjon og samskaping som Sarah Prosser har vært en målbærer for i Norge. Prosser pendler i dag mellom Norge og Irland der hun jobber som bioregional vever.

Når man jobber med systemendring vil det alltid være mange løse tråder og mulige koblinger. Rollen til en vever er å kontinuerlig utforske, legge til rette for og aktivere de mulige koblingene på tvers av organisasjoner og nettverk - og veve disse sammen til et lappeteppe av felles, ulike og overlappende interesser og aktiviteter mot et felles overordnet formål.

Et viktig element i veving handler om å bygge tillit og relasjoner. Dette er tidkrevende arbeid. Dette er derfor en rolle og en oppgave som krever langsiktige horisonter og forpliktelser for å lykkes. Det er mulig å teste for en kortere periode, men for å få de virkelig gode effektene ut av denne måten å jobbe på er man nødt til å ta seg tid til å jobbe langsiktig.
Dersom vi vil oppnå systemendring er vi per definisjon nødt til å jobbe sammen med andre på tvers av organisasjoner, fagfelt og sektorer.

Bygge lag handler om å  komme sammen i møte med delte utfordringer,  sette felles mål og koordinere innsats. Med et lag er det mye lettere å se for seg hvordan vi kan endre systemer ved å dra i samme retning.

Nedenfra er med tverrfaglige forståelse godt rustet til å hjelpe dere med å bygge lag på tvers av fagfelt og sektorer.

Å bygge lag inkluderer å kartlegge og invitere berørte og interessenter. Og sikre at man lager en prosess som oppleves som en ekstra ressurs og ikke en byrde og ekstra oppgaver for de som blir med på laget.
Gigakart er en metode, for å kartlegge og systematisere ulike typer erfaringer, kunnskap og dynamikker tilknyttet et systemkompleks, som bruker design for å visualisere dette for oversikt og kommunikasjon.

Mange tenker på et gigakart som et produkt eller enleveranse i seg selv. Nedenfra derimot forstår prosessen som avdekker grunnlaget for gigakartet som leveransen. Gigakartet blir da en rapport i form av et et komplekst visuelt øyeblikksbilde.

Selve prosessen for å kartlegge erfaringer, kunnskap og dynamikker er nødt til å involvere et bredt spekter av interessenter og kan i beste fall bidra til synliggjøring, myndiggjøring og styrking av berørte aktører med et urealisert potensiale for positiv deltakelse.

Nedenfra har foreløpig ikke jobbet med gigakart, men vi har bred erfaring med de elementene som ligger til grunn for et gigakart. Vi ser på dette som en interessant måte å ramme inn prosesser for komplekse prosesser på tvers av interessenter og ønsker å utforske denne tilnærmingen sammen med den rette kunden eller samarbeidspartneren.
Foto Trygve Sørli
Post:
Nedenfra Ideelt AS

CO Ole Pedersen
Åkebergveien 36a
0650 Oslo
Norway

Besøk:
Gamle Munch
Tøyengata 53
0578 Oslo

Open Street Map

Info og kontakt:
Org nummer: 919 510 781 MVA
Bankkonto: 1254 62 68207 (Cultura Sparebank)

Tlf: +47 940 39 499
Epost: ole@nedenfra.org

Nedenfra er etablert, utviklet og drevet med støtte fra Tøyen Unlimited

Skroll til toppen