Prosjekt og prosess

Arbeid med systemendring er gjerne prosjekt og prosessbasert. Forskjellen på et prosjekt og en prosess er at et prosjekt er tydeligere avgrenset både i omfang, deltakere og tid, mens en prosess gjerne er løpende aktiviteter med mindre klare avgrensninger.

Nedenfra er vant til å jobbe med prosjekter og prosesser på et strategisk og analytisk nivå. Vi har et tverrfaglig blikk og liker alle best å være involvert så tidlig som mulig, gjerne i fase 0, selv om vi også kan koble oss på igangsatte prosjekt og eksisterende prosesser.

Tematisk har vi mye erfaring med sosial bærekraft, bolig, nabolag, byutvikling og kultur. Men prosjekt- og prosessforståelsen er til en stor grad generisk og uavhengig av tema. Så er vi er åpne for å jobbe med andre tematiske områder.

Fase 0 er før du har startet et prosjekt eller prosess. Du vet kanskje ikke engang om du skal starte et prosjekt. Men du har kanskje en visjon eller en utfordring, og en gryende antakelse om at du må jobbe annerledes.

Nedenfra kan komme inn i denne fasen med verktøy som kan hjelpe deg å forstå situasjonen bedre og gi deg et bedre beslutningsgrunnlag for hvordan du skal gå videre.

Fase 0 vil hjelpe dere å forstå om dere skal etablere et prosjekt, initiere et nettverk eller gå videre på annen måte.
Nedenfra kan ta en tverrfaglig og strategisk ledelse i prosjekter og prosesser for systemendring og bærekraft. Dette innebærer å lede arbeidet med å tydeliggjøre faglige og strategiske mål, kartlegge hvilke fag og interessenter som bør inkluderes og ha et overordnet ansvar for målstyring.

Nedenfra kan inngå i tverrfaglige team som arbeider med systemendring og bærekraft. Nedenfra bidrar typisk med systemforståelse på et strategisk og analytisk nivå.

Prosjekt og prosesselementer

Nedenfra tilbyr en rekke prosjekt og prosesselementer i form av kurs eller verksteder for arbeid med systemendring. Temaene for kurs og verksted er de samme. Men der et kurs er generelt og vil gi innsikt i ulike verktøy og metodikker, vil et verksted ta i bruk disse verktøyene og metodikkene på en konkret problemstilling eller utfordring dere jobber med.

Både kurs og verksteder er delt opp i ulike elementer. Elementene er metodisk uavhengig, men henger også sammen og utfyller hverandre. Ulike elementer kan derfor settes sammen til en helhetlig pakke. Et element i form av et kurs eller verksted vil normalt være 2 – 3 timer, men kan også være en hel dag. Mens en helhetlig pakke kan være alt fra 1 – 5 dager. En pakke settes sammen i dialog basert på hvilke konkrete utfordringer og behov dere ønsker å jobbe med. For større pakker som inngår i et pågående prosjekt eller prosesser vil det være hensiktsmessig med periodevis oppfølging i etterkant.

Isfjellmodellen er kanskje den mest kjente metaforen fra arbeid med systemendring. Metaforen viser til hvordan når man skal forstå et system så er kun en liten del av det man skal skal jobbe med synlig. Dette kaller man toppen av isfjellet. Størstedelen av isfjellet, og det som det vil ha mest effekt av å jobbe med, er under overflaten og dermed vanskelig å se.

 

I dette kurset/verkstedet utforsker vi hvordan vi kan avdekke de underliggende årsakene til utfordringer ved hjelp av isfjellmodellen.

 

Modellen hjelper oss med å se bakenfor synlige hendelser og forstå mønstre, strukturer og mentale modeller som ligger under overflaten.

 

🧠 Hva dere vil lære:

  • Hvordan bruke Isfjellmodellen for å analysere komplekse situasjoner og identifisere dypereliggende mønstre og strukturer.
  • Praktiske øvelser for å utfordre mentale modeller og skape nye innsikter.
  • Bruk av isfjellmodellen på faktiske problemstillinger dere jobber med (verksted)

Problemtreet er et anerkjent verktøy for å jobbe med systemendring. Tankegangen bak problemtreet er at vi for ofte kun reparerer symptomer i stedet for å angripe rotårsakene. Dette fører til at symptomene komme tilbake igjen og igjen.

 

I dette kurset/verkstedet vil vi bruke Problemtre-modellen for å forstå hvordan vi kan finne rotårsakene til ulike typer utfordringer. Modellen hjelper deltakerne å visualisere problemet på en strukturert måte, slik at vi kan finne de underliggende årsakene og jobbe målrettet med disse for å hindre at symptomene oppstår.

 

🧠 Hva dere vil lære:

  • Hvordan bruke Problemtre-modellen for å systematisk identifisere og visualisere problemer.
  • Verktøy for å analysere sammenhenger mellom symptomer, årsaker og konsekvenser.
  • Hvordan en dypere forståelse av rotårsaker gir grunnlag for nye strategiske tilnærminger
  • Utprøving av problemtreet på en faktisk problemstilling dere jobber med (verksted)

Two Loops er en modell for å forstå og fasilitere systemendring fra Berkana Institute, som vi har oversatt til To kretsløp på norsk.

 

Modellen gir en praktisk ramme for å forstå overgangene mellom etablerte systemer og fremvoksende løsninger, med fokus på både bevaring og fornyelse.

 

I dette kurset/verkstedet vil vi utforske hvordan vi kan navigere gjennom endringsprosesser ved hjelp av Berkana sine to endringsløkker.

 

🧠 Hva dere vil lære:

  • Hvordan identifisere de ulike fasene i endringsprosesser.
  • Verktøy og metoder for å støtte både de som går foran og de som holder igjen
  • Praktiske øvelser for å jobbe med «forstyrrelse», «fornyelse» og «fremvekst».
  • Utprøving av to endringsløkker på en faktisk problemstilling dere jobber med (verksted)

Tre Horisonter er en modell utviklet av Bill Sharpe som en metode for fremtidsorientert tenkning og strategisk planlegging.

 

I dette kurset/verkstedet vil vi bruke Tre horisonter for å forstå dagens utfordringer, definere ønskede fremtider, og utforske hvilke endringer som kan bidra til å transformere det systemet som skaper dagens utfordringer for å legge til rette for mulighetene i den ønskede fremtiden.

 

🧠 Hva dere vil lære:

  • Hvordan bruke de tre horisontene (nåværende tilstand, fremtidige muligheter, og visjonært perspektiv) for å planlegge strategisk.
  • Analysere hvordan eksisterende trender og innovasjoner kan forme fremtiden.
  • Praktiske øvelser for å utvikle handlingsplaner som integrerer både dagens behov og fremtidens muligheter.
  • Utprøving av tre horisonter på en faktisk problemstilling dere jobber med (verksted)

Når vi jobber med systemendring er det nødvendig å ha en endringsteori. En endringsteori sier noe om hva det er vi ønsker å endre, hvordan vi ønsker å endre det, og hvorfor vi tror endringen vil skje.

 

🧠 Hva dere vil lære:

  • Grunnleggende forståelse av endringsteori
  • Hvordan bygge opp en endringsteori
  • Utforme en enkel endringsteori på en faktisk utfordring dere har (verksted)

Når man har en endringsteori er det nødvendig å forstå hvordan man kan vite om man oppnår den ønskede effekten.

 

Dette er ofte vanskelig når man jobber med systemendring fordi når man endrer paradigmer, tankesett og kultur ligger de kvantifiserbare endringene langt frem i tid og det kan være vanskelig å påvise årsakssammenhengene.

 

Effektmåling for systemendring må derfor være en kombinasjon av kvantitative og kvalitative tilnærminger.

 

🧠 Hva dere vil lære:

  • Hvordan finne relevant data for en nullpunktsmåling
  • Grunnleggende forståelse av kvantitativ og kvalitativ tilnærming til effektmåling
  • Hvordan forklare og begrunne effekt med en kvalitativ tilnærming
  • Utforme et rammeverk for effektmåling for en faktisk problemstilling dere jobber med (verksted)
Fremtidsscenario er en metode der man utvikler scenario for fremtiden. Man bruker ofte fremtidscenario til å forutse mulige fremtider og lage strategier for å møte disse. Nedenfra har en annerledes tilnærming med fokus på systemendring. Vi bruker fremtidsscenario som et  visjonært endringsverktøy. Det vil si at vi hjelper dere med å lage et fremtidsscenario for den fremtiden dere ønsker med en tilhørende strategi for å skape denne.

🧠 Hva dere vil lære:

  • Hvordan bygge opp fremtidsscenario
  • Forståelse og systematisering av drivkrefter som skaper fremtiden
  • Hvordan bruke fremtidsscenario for strategisk, visjonær planlegging
Når vi skal forstå komplekse systemer finnes det en rekke tilnærninger og verktøy for kartlegging. Fra enkle øvelser man kan gjøre i et isolert verksted på et par timer til større iterative prosesser med en rekke verksteder over flere uker eller til og med måneder.

Nedenfra kan gi en overodnet innføring i systemisk kartlegging (kurs) eller bistå med ulike former for kartlegging tilpasset deres konkrete behov (verksted).

Nedenfra har en deltakende prosessorientert tilnærming til kartlegging enten det er relasjonelle aktørkart, kreative systembilder eller kausale sløyfer vi jobber med.
Foto: Trygve Sørli
Post:
Nedenfra Ideelt AS
CO Ole Pedersen
Åkebergveien 36a
0650 Oslo
Norway

Besøk:
Gamle Munch
Tøyengata 53
0578 Oslo

Open Street Map


Info og kontakt:
Org nummer: 919 510 781 MVA
Bankkonto: 1254 62 68207 (Cultura Sparebank)

Tlf: +47 940 39 499
Epost: ole@nedenfra.org

Nedenfra er etablert, utviklet og drevet med støtte fra Tøyen Unlimited

Skroll til toppen