Kunnskap og formidling

Når vi snakker om systemendring så ligger det største potensialet i paradigmer, kultur og tankesett. Nedenfra har derfor som en del av sin virksomhet å bidra til en offentlig, inspirerende og tverrfaglig samtale om hvordan vi skaper positiv, målrettet endring. Ambisjonen er å bidra med nye og annerledes perspektiver som utfordrer anerkjente sannheter og åpner opp for nye måter å tenke på.

Nedenfra tilbyr presentasjoner, foredrag og innledninger over ulike tema tilknyttet systemendring, sosial bærekraft og beslektede emner. Dette kan holdes i ulike format i ulike settinger. Typiske format kan for eksempel være en konferanse, foredrag, for en arbeidsgruppe eller et faglig lunsjmøte.

Presentasjoner, foredrag og innledninger

Under er noen eksempler på aktuelle tema som Nedenfra kan presentere, forelese og innlede om. Dersom du har andre tema du ønsker belyst og tror Nedenfra er den rette til å utfordre på dette, så tar vi gjerne en prat om det.

I dag hører man stadig oftere om flokete problemer og sammensatte utfordringer (wicked problems) og behovet for samfunnsinnovasjon og systemendring. Dette er tematikk det kan være vanskelig å få oversikt over. Presentasjonen gir en innføring i overordnet problematikk og noen sentrale tilnærminger.



Denne presentasjonen er i stadig utvikling med et skråblikk på tidstypiske problemstillinger. Dersom du har konkrete utfordringer eller problemstillinger du ønsker å inkludere er det åpent for dette.

Sosial bærekraft er et begrep som brukes så mye at det kan bli utmattende. Det brukes også så ulikt at det kan være vanskelig å forstå hva vi egentlig mener når vi snakker om det.


I by- og stedsutvikling blir begrepet for eksempel ofte brukt for å beskrive at et utviklingsprosjekt  inkluderer parker og møteplasser.


Nedenfra konkretiserer  begrepet og setter det i sammenheng med menneskerettigheter og bærekraftsmålene.


I presentasjonen inngår også konkrete verktøy som viser hvordan vi kan jobbe med sosial bærekraft i praksis.

I EU er det 2.8 millioner virksomheter innenfor den sosiale solidaritetsøkonomien (SSØ). Dette utgjør 10% av alle virksomheter i EU. Litt over seks prosent av arbeidsstokken, 13.6 millioner mennesker jobber i disse virksomhetene og de mobiliserer frivllige tilsvarende 5.5 millioner heltidsstillinger.

Internasjonalt er det et stadig større fokus på SSØ, ikke bare i EU, men også FN, ILO og OECD.

I Norge er den sosiale solidaritetsøkonomien fortsatt et ukjent begrep, og vi har ingen indikatorer eller kategorier som gjør det mulig å måle dette.

Nedenfra ønsker å bidra til å skape en større bevissthet i Norge rundt SSØ og hvilken rolle denne økonomiske forståelsen kan ha for fremtidens bærekraftige velferdssamfunn.
Samvirkemodellen var en sentral institusjon i utviklingen av det norske velferdssamfunnet. Verdimessig er det basert på demokratiske prinsipper og fokus på fellesskap.

Dagligvarekjeden Coop, Boligbyggelagene og landbrukssamvirkene er bare noen av eksemplene på hvordan samvirkene historisk inngikk i dagliglivet og var en sentral del av den norske velferdsmodellen.

I dag har de store historiske samvirkene endret karakter og kan sies å være drevet mer av markedet enn medlemmenes interesser og kontroll. Samtidig vokser det frem en ny type samvirker som kan peke mot en annen type økonomisk organisering for fremtiden.

Utover Europa og verden forøvrig ser vi at samvirketradisjonen fortsatt holdes i hevd.

Presentasjonen tar for seg samvirket som organisasjonsform historisk og for fremtiden med et internasjonalt perspektiv
Det sosiale entreprenørskapet er en virksomhetsform som får stadig mere oppmerksomhet.

I Norge er det i ferd med å vokse frem som en egen, foreløpig liten, sektor. Dette til tross for at vi ikke har noe lovverk som hverken tilrettelegger for eller regulerer det sosiale entreprenørskapet.

Men hva er egentlig det sosiale entreprenørskapet og hvilken rolle kan det ha i morgendagens velferd og økonomi? Denne presentasjonen viser bredden av og status for feltet i Norge i dag. Presentasjonen ser også på hvordan man jobber med det i Europa og internasjonalt. Både på bakken blant sosiale entreprenører, i internasjonale nettverk som Ashoka og Ripess og i de store institusjonene som EU, OECD og FN.
Selv om krisene vi står i er globale, må de løses lokalt - overalt.

Nedenfra er etablert med støtte fra Tøyen Unlimited som er en nabolagsinkubator for stedsbasert sosialt entreprenørskap.

Gjennom Tøyen Unlimited har Ole lært mye om hvordan å jobbe med å styrke nabolag basert på ressurser som allerede finnes i nabolaget. Nedenfra jobber ofte med  et nabolagsperspektiv, på Tøyen og andre steder.

What if we considered that the talent and creativity we need to create (and maintain) a vibrant place already exists locally, it just needs the conditions to grow and be nurtured? - Umberto Crenca

Både byene og distriktene i Norge opplever nå det mange omtaler som en boligkrise. Det enkle svaret i møte med dette er at vi må bygge mer, så vil markedets usynlige hånd justere boligprisene til et korrekt nivå.


Denne presentasjonen utfordrer forestillingen om at økt boligbygging alene kan løse boligkrisen. Den har som utgangspunkt at det er nødvendig, men ikke tilstrekkelig, å bygge mer for å få kontroll over boligmarkedet. Dersom vi ønsker boliger til et prisnivå som er tilpasset innbyggerne og boligbehovet, må vi også bygge og organisere boliger annerledes. Det samme gjelder når vi skal utvikle gode nabolag.


Presentasjonen tar for seg en systemisk tilnærming til boliginnovasjon og presenterer konkrete eksempler fra Europa.

Smultringøkonomi er en økonomisk modell som beskriver en økonomisk utvikling som både ivaretar menneskenes behov og planetens tåleevne. Modellen er utviklet av økonomen Kate Raworth og har gitt oss et nytt rammeverk for hvordan vi forstår økonomi.


Presentasjonen går gjennom hovedelementer i smultringøkonomien som modell, hvordan den implementeres i praksis i alt fra nabolag til byer som Amsterdam og Melbourne. Og hvordan du kan ta den i bruk der du er enten det er en liten forening, et nabolag, en by, en sektor eller noe annet. Smultringmodellen er fleksibel og dynamisk og kan tilpasses på tvers av ulike typer organisering og geografiske størrelser.

 

Nedenfra er en del av Doughnut Economics Action Lab DEAL community.

I en tid preget av enorme globale kriser, geopolitisk usikkerhet og  flokete utfordringer nasjonalt og lokalt er det lett å bli mismodig. Ole snakker om hvor vi kan finne og holde på håp i hverdagens oppgaver.

 
 

 

 

Nedenfra har vært involvert i en rekke ulike prosjekter og prosesser som du finner her. Ole snakker mer enn gjerne om konkrete erfaringer fra arbeidet som sosial entreprenør i Nedenfra.

Kurs og verksteder

Nedenfra holder kurs med ulike tilnærminger til systemendring og sosial bærekraft. Under er kursene vi kan tilby. Kurs og verksteder som tar for seg konkrete aspekter ved systemendring finnes under Støtte for systemendring.

Et kurs i designdrevet innovasjon som gjennomgår en helhetlig designdrevet innovasjonsprosess over 6 moduler.

Læringsmål:
  • Forstå verdien av denne måten å jobbe på i møtet med komplekse utfordringer for å kunne bestille gode prosesser.
  • Deltakerne lærer gjennom å løse en utfordring fra egen virksomhet, de gjør brukerintervjuer, tolker og definerer innsikt, skaper et mylder av ideer til løsninger og tester konsepter.


Gjennomføring av kurset krever lisens fra DOGA. Nedenfra er ikke lisensiert men samarbeider med flere lisensierte designere og vil co-fasilitere kurset sammen med en lisensiert designer.
Et internasjonalt nettverk av faglige entusiaster har utvikle en rekke verktøy for å utforske og  implementere smultringmodellen i praksis.

Nedenfra kan holde en rekke ulike verksteder fra en enkel innføring i smultringmodellen og de fire linsene som analyserer aktivitet lokalt, globalt, naturmessig og sosialt, til en større og helhetlig prosess for organisasjons- by- og stedsutvikling.

Fagartiker

Nedenfra skriver fagartikler om systemendring, bærekraft, bolig, kultur og beslektede emner til magasiner, antologier og andre utgivelser.

Post:
Nedenfra Ideelt AS

CO Ole Pedersen
Åkebergveien 36a
0650 Oslo
Norway

Besøk:
Gamle Munch
Tøyengata 53
0578 Oslo

Open Street Map

Info og kontakt:
Org nummer: 919 510 781 MVA
Bankkonto: 1254 62 68207 (Cultura Sparebank)

Tlf: +47 940 39 499
Epost: ole@nedenfra.org

Nedenfra er etablert, utviklet og drevet med støtte fra Tøyen Unlimited

Skroll til toppen